Rețetă prăjitură cu cafea și frișcă by Savori Urbane


Porții
16
Complexitate
3
Pregătire
Gătire
20h
Temperatură
keep warm
Calorii
-
Ingrediente
Blat pufos cu cacao: |
• 4 ouă |
• 100 g zahăr |
• 75 g făină |
• 25 g cacao |
• 1 praf de sare |
• 1 plic zahăr vanilat |
Mousse de cafea: |
• 3 ouă |
• 500 ml smântână dulce pentru frișcă cu min. 30% grăsime (naturală) |
• 1 plic zahăr vanilat |
• 150 g zahăr |
• 200 ml cafea espresso concentrată (naturală) |
• un praf de sare |
• 10 g gelatină foi sau granule |
Decor: |
• 500 ml smântână dulce pentru frișcă cu min. 30% grăsime (naturală) |
• 25 g zahăr pudră |
• 1 plic zahăr vanilat |
• 50 g fulgi de ciocolată rasă |
În plus: |
• 75 ml lichior de ciocolată sau cafea pentru stropit blatul (opțional) |
Descriere
Savori Urbane a pregătit o prăjitură Boema delicioasă ca pe vremuri, cu cafea și frișcă, ideală pentru a fi savurată în familie. Crema de cafea a fost realizată cu aparatul Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk pentru o aromă unică și un gust autentic.
Mod de preparare
Cum prepari crema de cafea sau mousse cu espresso și frișcă naturală?
- Pentru reușita acestei creme pregătește o cafea tare și concentrată de tip espresso ristretto cu espressorul Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk. Pentru această rețetă este nevoie să pregătești de 3 ori câte 2 ceșcuțe de cafea ristretto (espresso concentrat).
- Pune foile de gelatină la hidratat într-un vas cu multă apă rece. Dacă folosești granule de gelatină, atunci vei avea nevoie de cca. 200 ml de apă rece.
- Amestecă bine într-un castron metalic 3 ouă întregi, un praf de sare, 150 g zahăr și un plic de zahăr vanilat.
- Toarnă cafeaua espresso răcorită și amestecă totul bine încă o dată, cu un tel.
- Creează o Bain Marie (baie pe abur) și așază castronul metalic peste o oală în care fierbe puțină apă (cam 2-3 degete de apă).
- Amestecă încontinuu cu telul până ce compoziția atinge 74 °C verificate cu termometrul. Aceasta este temperatura de siguranță pentru ouă. Dacă nu ai termometru atunci durata aproximativă este de 9-10 minute.
- Înlătură castronul de pe baia de aburi și stoarce foile hidratate de gelatină în cremă.
- Amestecă bine cu telul și lasă crema la răcorit circa 45-60 de minute, până ce ajunge la temperatura camerei.
Cum pregătești blatul pufos cu cacao?
- Pune cuptorul la încins la 170 °C (căldură sus, jos și ventilație), respectiv treapta medie la cele cu gaz.
- Separă cele 4 ouă pentru blat.
- Adaugă albușurile cu un praf de sare într-un castron curat și bate albușurile cu mixerul pentru a face o spumă tare.
- Adaugă zahărul și vanilia și continuă să bați amestecul până ce obții o spumă densă și lucioasă ca la bezea.
- Toarnă și gălbenușurile de ouă peste spuma lucioasă și amestecă bine, apoi adaugă făină și pudră de cacao.
- Toarnă amestecul într-o tavă de 20 x 30 cm și adâncă de 4 cm și toarnă aluatul în ea, nivelându-l cu spatula.
- Lasă la copt blatul vreme de 20 de minute la 170 °C .
- Imediat după coacere răstoarnă pandișpanul pe un grilaj de bucătărie și îndepărtează hârtia de copt.
- Lasă blatul la ventilat și răcorit aproximativ 20-30 de minute.
- După răcirea completă întoarce blatul cu fața în sus și taie un strat subțire de câțiva milimetri de la suprafața lui pentru a fi mai drept.
- Tapetează tava cu hârtie curată de copt (mototolită și desfăcută) și ai grijă ca aceasta să îmbrace bine și pereții. Poți folosi și un cadru metalic reglabil cu înălțime de măcar 7 cm.
- Pune blatul în tavă și stropește-l cu puțin lichior de ciocolată sau de cafea.
Cum amesteci crema de cafea cu gelatină cu frișca naturală bătută?
- Folosește smântână dulce foarte rece, scoasă direct din frigider, cu un conținut de minim 30% grăsime.
- Bate frișca pe 3 sferturi, adică nu foarte tare.
- Amestecă ușor crema de cafea cu gelatină cu frișca naturală bătută.
- Pune 1/3 din frișcă în castronul cu cremă și amestecă bine cu un tel.
- Apoi pune restul de frișcă și treci la omogenizarea acesteia cu mișcări largi de sus în jos. Nu amesteca energic!
- Folosește o spatulă de silicon pentru a te asigura că ai încorporat bine toată frișca în cremă, cu mișcări largi de sus în jos.
- De acum te grăbești pntru că acest mousse de cafea cu frișcă va începe să facă priză și să se închege.
- Toarnă crema de cafea cu frișcă peste blatul din tavă și nivelează totul cu o spatulă.
- Pune o folie alimentară de plastic peste tavă fără a atinge suprafața cremei.
- Această prăjitură cu cafea și frișcă Boema trebuie lăsată la frigider pentru măcar 6 ore, cel mai bine las-o la frigider peste noapte.
Cum ornezi frișca?
- A doua zi scoate prăjitura de la rece, bine închegată și pregătește-te de turnat frișca.
- Între timp taie prăjitura în 15 pătrățele cu latura de aproximativ 5-6 cm.
- Bate cei 500 ml de smântână dulce pentru frișcă rece, îndulcește-o cu puțin zahăr pudră și adaugă un plus de aromă cu zahărul vanilat.
- Pune frișca într-un poș cu dui mare stelat - pungă cu șpriț și decorează bucățile de prăjitură cu cafea, modelând aveline mari.
Pe un platou, decorează prăjitura Boema cu cremă de frișcă și cafea cu fulgi de ciocolată rasă. Servește prăjitura alături de o cafea pregătită la espressorul Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk și bucură-te de gustul autentic al prăjiturii Boema! Poftă bună!